Een verre reis maken zit er dit jaar helaas niet in, maar gelukkig zijn een weekje Ardennen of een midweek aan zee ook leuk. Maar … voor je vertrekt moet je nog wel een paar dingen regelen, zoals je energiezaken. En op dat vlak staan wij klaar om je te helpen. Want waar moet je op letten als je op vakantie gaat? Hoe herleid je je energieverbruik tot een minimum wanneer je op reis bent? Wij zetten een paar aandachtspunten op een rijtje. 

Zet energievreters uit

Je koelkast, diepvries en verwarming: het zijn ware energievreters. Bovendien heb je ze dagelijks nodig en kan je ze dus niet zomaar uitzetten. Behalve … als je op reis bent. Daar hoef je niet eens zelf eten te maken en van je verwarming hoef je je ook niks aan te trekken. Houd daarom rekening met de volgende tips:

  • Zet je koelkast uit. Koop de week voor je vertrek enkel het hoogstnoodzakelijke en eet alle restjes op. Als de koelkast leeg is, kan je hem gerust een week (of twee) uitzetten. Laat de deur wel open staan om muffe geurtjes of schimmel te vermijden. Krijg je niet alle restjes op? Vul de resterende ruimte dan met lege dozen of flessen. Je koelkast heeft zo minder energie nodig om af te koelen en zal dus minder verbruiken. 
  • Ontdooi je vriezer. Wist je dat drie millimeter ijs er al voor zorgt dat je vriezer tot 30% meer verbruikt? Probeer ook hier zoveel mogelijk restjes op te eten zodat je je vriezer helemaal kan ontdooien en leeg kan achterlaten. Laat ook hier de deur van de diepvriezer open staan. De vriezer leeghalen is geen sinecure, dus er is nog een tweede oplossing: gooi ‘m helemaal vol. Een volle vriezer moet immers minder hard werken en verbruikt dus minder energie. 
  • Zet je verwarming in zomermodus. Een leeg huis heeft geen verwarming nodig, en jij op je zomerse bestemming hopelijk ook niet. Draai de thermostatische kranen wel niet dicht, want dan bestaat het risico dat ze vast komen te zitten. 
  • Sluit je boiler af. Zo vermijd je dat hij regelmatig aanslaat om het water op temperatuur te houden. Hou er wel rekening mee dat het een paar uur kan duren voor je terug warm water kan gebruiken eens je hem terug aanzet. Je kan daarom aan een vriend of familielid vragen om dat te doen de dag voor je terug thuiskomt. Of investeer in een digitale thermostaat en regel dit op afstand.

Let op voor sluipverbruik

Sluip-of sluimerverbruik ontstaat wanneer apparaten in stand-by staan en dus kleine hoeveelheden energie verbruiken, terwijl ze even goed zouden kunnen uitstaan. Daar let je het best altijd op, maar energie verspillen wanneer je niet eens thuis bent is pas écht zonde. Trek daarom zoveel mogelijk stekkers uit: de koffiemachine ga je voorlopig niet gebruiken, je oplader kan uit het stopcontact en die staande lamp gaat niemand de komende weken aanzetten. Trek liever handmatig een paar stekkers uit dan alle elektriciteit af te sluiten. Sommige van je toestellen - het aquarium, het alarm, timers, … - hebben immers elektriciteit nodig om te functioneren.

Lees hier meer tips om de strijd aan te gaan tegen sluipverbruik.

Betaal je factuur op tijd

Elk jaar opnieuw merken energieleveranciers in de zomervakantie een grote stijging in het aantal onbetaalde facturen. En die zijn meestal van goede betalers die hun factuur simpelweg over het hoofd zien wanneer hun vakantie voor de deur staat. Logisch, want je facturen betalen is het laatste waar je aan denkt wanneer je in gedachten al aan het zwembad ligt, maar herinneringsfacturen zijn wel een kost die je gemakkelijk kan vermijden. Zet ‘factuur betalen’ gewoon op je checklist, ergens tussen ‘bikini inpakken’ en ‘fototoestel opladen’. Wedden dat je het vanaf nu nooit meer vergeet? Of nog handiger: betaal je overschrijvingen voortaan gewoon altijd via een domiciliëring. Op die manier loopt alles automatisch, hoef je nergens aan te denken en kan je zorgeloos op reis. 

Gebruik slimme oplossingen

Check je verbruik vanop afstand. Zo zie je via je smartphone in één oogopslag hoeveel elektriciteit, water en gas je verbruikt. Ergens een licht vergeten uitdoen of de stekker van de koffiemachine niet uit het stopcontact getrokken? Dat doe je gewoon vanop afstand, uit je luie (strand)zetel. Je kan dus altijd ingrijpen, wat je een veilig gevoel bezorgt, ook op vakantie.

 

Wie thuis graag een lamp laat branden om inbrekers af te schrikken kan kiezen voor lampen met een tijdschakelaar. Via automatische timers kun je je lampen zo een paar uur per dag laten branden zonder dat je een hoop energie verspilt. Ook met bepaalde slimme apps kan je vanop je vakantiebestemming lampen aan- en uitzetten. Meer weten over degelijke slimme verlichting? Hier ontdek je er alles over!