Overweeg je een thuisbatterij? Een slimme, en stilaan ook rendabele investering. Maar welke batterij schaf je het best aan en met welke aandachtspunten moet je rekening houden? In dit artikel maken we je wegwijs in de wereld van de thuisbatterij en leggen we uit waar je het best op let wanneer je er eentje koopt.

De prijs van je batterij

Het eerste waar je oog vast op valt, is de prijs van een batterij. Die wordt vooral bepaald door de capaciteit ervan, uitgedrukt in kWh. Afhankelijk daarvan betaal je voor een thuisbatterij doorgaans tussen de 4000 en de 10.000 euro. Is je woning ouder dan tien jaar? Dan kom je bovendien in aanmerking voor een btw-verlaging. Je geniet dan van een voordelig btw-tarief van 6% in plaats van 21% als je de plaatsing laat uitvoeren door een erkend installateur. Ga zeker niet alleen af op de prijs van een batterij en toets altijd even af waarom een bepaalde batterij goedkoper is dan een andere. Het heeft geen zin om enkel rekening te houden met een goedkope prijs als die accu bijvoorbeeld een minder lange levensduur heeft dan een duurdere. Net zoals bij pakweg een wasmachine of een zonnepaneleninstallatie zet je kwaliteit het best boven kwantiteit.

De capaciteit van je batterij

Een van de belangrijkste aandachtspunten blijft de capaciteit van je batterij. Hiervoor hou je het best rekening met twee zaken: je energieverbruik en de grootte van je zonnepaneleninstallatie. Je wil een batterij met genoeg capaciteit, zodat je niet alsnog energie op het net injecteert waar je zelf niks aan hebt, maar het heeft ook geen zin om te investeren in een batterij met te veel capaciteit voor jouw energieverbruik.

 

De doorsnee batterij heeft een capaciteit tussen de 3 en 14 kWh, al zijn er batterijen die zelfs een capaciteit van meer dan 30 kWh halen. Hoe hoger de opslagcapaciteit, hoe hoger de prijs. Voor een batterij van 5 kWh moet je rekenen op € 5000, inclusief installatiekosten. Voor een model van 10 kWh loopt dat op tot € 8000 en voor een vermogen van 15 kWh is dat zo'n € 10.000, inclusief installatiekosten. Hoeveel je nodig hebt hangt uiteraard af van je energieverbruik, maar een gemiddeld gezin zou moeten toekomen met een capaciteit van 5 kWh.

 

Let wel: bij het opslaan van je zelf geproduceerde zonne-energie gaat er altijd een paar procent energie verloren. Dat verlies varieert tussen de 5% voor de beste batterijen op de markt en de 25% voor de minst performante batterijen. Hoe dan ook moet je je verbruik slim plannen zodat productie, verbruik en capaciteit goed in balans zijn. Dan hoef je zo weinig mogelijk energie van het openbare net te halen en bespaar je.

De omvormer van je batterij

Een systeem bestaat meestal uit:

  • Zonnepanelen
  • Een batterij
  • Een omvormer
  • Een elektriciteitsmeter

 

De zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit. Die stroom noemen we gelijkstroom. De stroom die je nodig hebt voor je elektrische apparaten heet wisselstroom. De omvormer zorgt er dan ook voor dat de gelijkstroom wordt omgezet in bruikbare stroom. Je batterij kan zowel in het gedeelte van de gelijkstroom staan als in dat van de wisselstroom.

 

Heb je al zonnepanelen, maar nog geen thuisbatterij? Dan heb je een extra omvormer nodig. De omvormer die de gelijkstroom van je zonnepanelen omzet in wisselstroom is niet bidirectioneel en dus niet geschikt voor een batterij. Dan heb je twee keuzes:

  • Twee omvormers (eentje voor je zonnepanelen en eentje voor je thuisbatterij)
  • Een gecombineerde batterij en zonnepaneelomvormer

 

Die laatste oplossing wordt meestal gekozen voor wie zijn zonnepanelen en batterij tegelijk laat installeren. Wanneer er al zonnepanelen liggen wordt er doorgaans een aparte (tweede) omvormer voor de batterij geïnstalleerd.

 

Verder is er een verschil tussen een technologie waarbij de omvormer en de batterij geïntegreerd zijn in één systeem en een technologie waarbij de batterij en de omvormer gescheiden worden. Geef de voorkeur aan een geïntegreerde omvormer. Die is doorgaans makkelijker te installeren en de garantie wordt verzekerd door dezelfde leverancier. Ga je toch voor een aparte batterij en omvormer? Check dan zeker of ze compatibel zijn.

De soort batterij

Je hebt verschillende soorten thuisbatterijen. De meeste zijn lithium-ion-batterijen, die je ook kent van in een elektrische wagen. Lithium-ion-batterijen hebben een vrij grote capaciteit en je kan ze vrij snel opladen. Loodzuurbatterijen zijn goedkoper, maar ze mogen niet meer dan voor de helft ontladen worden om hun levensduur te vergroten. Daarom heb je een grotere batterij nodig, waardoor de kostprijs ook weer hoger komt te liggen. Loodzuurbatterijen hebben ook een grotere impact op het milieu, waardoor de voorkeur nog steeds wordt gegeven aan lithium-ion-batterijen. Om die reden komen loodzuurbatterijen bovendien niet in aanmerking voor een premie van de Vlaamse overheid.

Het aantal laad- en ontlaadcycli

Je batterij laadt op wanneer er elektriciteit wordt opgeslagen en ontlaadt wanneer hij elektriciteit levert wanneer je die nodig hebt. Hoe meer laadcycli je batterij al voltooid heeft, hoe korter zijn levensduur wordt. Ga daarom liever niet voor een goedkopere batterij die maar 1000 cycli aankan, wanneer een iets duurdere batterij misschien wel 5000 of zelfs 10.000 cycli kan halen. De huidige modellen op de markt halen tussen de 2800 en 10.000 cycli en gaan zo’n 10 à 20 jaar mee.

De installatiekosten

Je betaalt niet alleen voor je batterij, maar ook voor de installatiekosten. Sommige batterijen zijn iets moeilijker te installeren en brengen dus ook hogere installatiekosten met zich mee. Heb je nog geen zonnepanelen? Dan kan je de kosten ook drukken door je zonnepanelen en je batterij samen te laten installeren.

Hoeveel plaats moet je voorzien voor een thuisbatterij?

Een niet onbelangrijke praktische overweging: hoeveel ruimte neemt zo’n batterij in? Sommige batterijen kunnen zowel binnen als buiten geïnstalleerd worden, maar hoe dan ook voorzie je het best voldoende plaats voor de batterij zelf en de randapparatuur. Denk bijvoorbeeld aan de besturingsmodule of de schakelkast. Wil je je batterij aan een muur bevestigen? Dat kan, maar dan moet die wel stevig genoeg zijn om een gewicht van 75 kilo tot 125 kilo (afhankelijk van het type batterij) te dragen. Twijfel je? De installateur van je batterij kan je hierbij helpen.

 

Zelf ook interesse in een thuisbatterij? Bij Essent helpen we je graag verder.