Cut Your Energy Costs Day is een initiatief uit de Verenigde Staten en wordt elk jaar op 10 januari gevierd. Deze dag is een mooie reminder dat we – met de juiste tips en tricks – grondig kunnen besparen op ons energieverbruik, en dus ook op onze energiefactuur. Wij helpen je alvast op weg met deze vijf eenvoudige tips!

Tip 1: kies voor slimme ledlampen

Dat ledlampen 90% minder energie verbruiken dan gloeilampen of halogeenspots, weet je waarschijnlijk al. Maar wist je dat er van deze lampen ook een slimme versie bestaat? Slimme ledlampen bestuur je eenvoudig via een app op je smartphone of tablet. Bij sommige lampen bestaat de mogelijkheid om te kiezen voor een draadloze afstandsbediening.

Met een warmwitte dimbare slimme ledlamp (2700k) bespaar je tot 85% op energie. En dat is niet het enige voordeel. Slimme ledlampen zijn eenvoudig zelf te installeren en vergroten ook je comfort – je kan ze namelijk besturen van waar je maar wil. Daarnaast zijn ze zeer gebruiksvriendelijk én vergroten ze de veiligheid van je huis. Door timers in te stellen, gaat de verlichting aan en uit wanneer jij dat wil. Zo lijkt het alsof je huis bewoond is, ook al ben je niet thuis.

Tip 2: vervang je verwarmingsketel op tijd

Een verwarmingsketel gaat gemiddeld 12 tot 15 jaar mee. Op het einde van zijn levensduur begint er steeds meer slijtage te komen op de cv-ketel. Dat heeft enkele nadelen, waaronder een verlaagd rendement. Vervang je verwarmingsketel dus op tijd door een nieuwer en efficiënter model.

Moet je ketel niet vervangen worden, maar is hij wel toe aan een onderhoud? Zeker niet mee wachten, want een ketelonderhoud is verplicht. De monteur die het onderhoud uitvoert, zal er ook voor zorgen dat je cv-ketel optimaal is ingesteld. Hierdoor verbruik je minder energie en geniet je soms wel van een rendement dat 5 tot 25% hoger ligt.

Tip 3: zet je tv-decoder helemaal uit

We weten allemaal dat het verleidelijk kan zijn om je tv-decoder via de afstandsbediening op ‘stand-by’ modus te zetten. Toch verbruikt hij dan nog steeds energie, zo’n 12 tot 14 watt om precies te zijn.

Wanneer je elke dag vier uur televisie kijkt en de decoder 20 uur in stand-by modus laat staan, wil dat zeggen dat je elke dag ongeveer 0,34 kWh verbruikt. Dat kan na een jaar oplopen tot 125 kWh, wat neerkomt op een kost van € 25.

Tip 4: vervang je klassieke stekkerdoos door een slim exemplaar

Ook van stekkerdozen bestaan er tegenwoordig slimme exemplaren. Je plaatst de slimme stekker tussen het stopcontact en het elektrische apparaat dat je wil gebruiken. Via een app op je smartphone of tablet zet je het apparaat eenvoudig aan en uit.

Dankzij de app zie je hoeveel stroom een apparaat verbruikt. Zo zie je meteen aan welk apparaat de grootste energiekost verbonden is. Hierdoor bespaar je met een slimme stekker tot € 100.

Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om handmatig een tijdsschema in te stellen. Zo zorg je ervoor dat apparaten zichzelf op een gewenst tijdstip aan- of uitschakelen. Handig!

Tip 5: kies voor een slimme thermostaat

Ook een slimme thermostaat is het overwegen waard als je je verbruik wil terugdringen. Je kan tot wel 31% op je verwarmingskosten besparen met een slimme thermostaat.

Het grootste verschil tussen een traditionele thermostaat en een slim exemplaar is dat hij informatie verzamelt, die data verwerkt en vervolgens aan jou bezorgt.

 

Dit biedt enkele voordelen, zoals:

 

  • Efficiënter verwarmen: de thermostaat leert de thermische eigenschappen van je huis kennen om efficiënter te kunnen verwarmen. Jouw huis en verwarming zijn immers uniek. Een slimme thermostaat zorgt voor een efficiënte temperatuurregeling op maat van jouw situatie. En daardoor bespaar je extra!
  • Je slimme thermostaat regelt de temperatuur automatisch: wanneer iedereen uit huis is, wordt de verwarming automatisch lager gezet.
  • Je kan de verwarming instellen per kamer: dit is mogelijk wanneer de knoppen op de radiatoren vervangen worden door radiatorknoppen met ingebouwde temperatuurmeter. Zo leert de thermostaat de temperatuurverschillen op specifieke momenten en op specifieke plaatsen kennen en kan hij efficiënter de gewenste temperatuur regelen.
  • Je kan je energieverbruik opvolgen: de thermostaat biedt je in realtime inzicht in je verbruik, zo weet je meteen hoeveel je bespaart.
Meer weten over het instellen van de slimme thermostaat?

Lees het hier.