De eerste maand van 2020 zit er bijna op. Nu is dus een mooi moment om terug te kijken naar het vorige jaar en zijn 5 trends op het gebied van energie. Leuk extraatje: deze trends helpen je ook om te besparen op je energiefactuur.

Groei duurzame energie

Duurzame energie – energie die uit schone, onuitputtelijke bronnen opgewekt wordt – blijft aan aandacht winnen. Zeker zonne-energie. In de eerste 8 maanden van 2018 werd in Vlaanderen zo'n 110 megawattpiek – een meeteenheid die wordt gebruikt om het maximale elektrische vermogen van een zonnepaneel cel weer te geven – aan zonnepanelen geïnstalleerd. In de eerste 8 maanden van 2019 bedroeg dat cijfer 151,85 megawattpiek, wat betekent dat er over deze periode een groei was van maar liefst 38%.

 

Volgens cijfers van eind augustus 2019 werden tot dan in respectievelijk Gent, Sint-Niklaas en Roeselare de meeste zonnepanelen geïnstalleerd. De provincie Oost-Vlaanderen is dan ook koploper qua installaties per inwoner (+/- 98.000), gevolgd door Antwerpen (+/- 95.000) en West-Vlaanderen (+/- 85.000).

 

Op 1 oktober 2019 stond de teller van zonnepaneelsystemen in Vlaanderen op 410.538. Samen hebben ze een vermogen van 3.060 megawattpiek.

Slimme thermostaat

Misschien weet je het al: het alternatief voor een traditionele thermostaat bestaat al een tijdje. Een slimme thermostaat koppelt je cv-ketel aan het internet, waardoor je steeds toegang hebt tot handige informatie en je de verwarming met je smartphone kan aan- en uitzetten.

 

In 2018 bleek uit onderzoek dat 1 op de 3 Belgen geïnteresseerd was in een slimme thermostaat. Vooral het bouwen van een nieuwe woning, een grondige renovatie, het stukgaan van de huidige thermostaat, of het vervangen van de verwarmingsinstallatie leken goede redenen om over te stappen op een slimme thermostaat. Toch kunnen we nog zeker twee goede redenen bedenken om over te schakelen van een traditionele thermostaat naar een slim exemplaar: met een slimme thermostaat zoals tado° kan je – net zoals in 2019 – tot maar liefst 31% op je verwarmingskosten besparen. Daarnaast is een slimme thermostaat ook zeer gebruiksvriendelijk. Hem instellen doe je in een handomdraai.

De e-bike en pedelec revolutie

Niet alleen elektrische wagens zie je vaker in het straatbeeld, e-bikes en speed pedelecs (of: snelle elektrische fietsen) zijn ook aan een opmars bezig. We duiden even het verschil tussen beide: een e-bike biedt trapondersteuning tot 25 km/u, een speed pedelec biedt ondersteuning tot 45 km/u.

 

Voor de snelle versie van de e-bike was 2019 alvast een goed jaar. In heel België won dit model aan populariteit: van ongeveer 11.000 exemplaren in 2018, naar ongeveer 25.000 speed pedelecs in 2019.

 

Het zou kunnen dat het in maart 2019 ingevoerde mobiliteitsbudget hier iets mee te maken heeft. Met dit budget kunnen werknemers een bedrag vrij verdelen over verschillende vervoersmiddelen, waaronder een elektrische fiets. Wat denk jij? Wordt het voor jou ook tijd om een elektrische fiets in huis te halen?

Energiemonitoring

Ook in 2019 werd er goed nagedacht over tools die ervoor zorgen dat jij als consument een duidelijk zicht hebt op je energieverbruik. Vaak zijn we er ons niet van bewust dat sommige (verouderde) toestellen veel meer verbruiken dan we denken. Meten is weten en precies dat doet energiemonitoring. Dit systeem brengt je verbruik helder in kaart. Zo weet je waar je de grootste besparingen kunt doen. Uit de verbruiksgegevens kan bijvoorbeeld blijken dat het voordelig is om je verwarmingsketel te vervangen, te investeren in muurisolatie of over te stappen op ledverlichting of een slimme thermostaat. Het interessante van energiemonitoring is ook dat je de gegevens voor elektriciteit, zonne-energie, gas en water apart kunt bekijken. Zo kun je gericht én met kennis van zaken besparen zonder aan comfort in te boeten! 

Digitale elektriciteitsmeters

Fluvius, de Vlaamse energienetbeheerder, startte begin juli 2019 met de uitrol van de digitale gas- en elektriciteitsmeter. De digitale meter registreert hoeveel stroom je afneemt, maar ook hoeveel je in het net injecteert als je zelf produceert met bv. zonnepanelen.

 

De digitale meter ontvangt niet alleen gegevens, maar verzendt ze ook. Het voordeel? Jouw digitale meter stuurt je meterstanden automatisch door naar de netbeheerder.

 

Tegen eind november 2019 werden in totaal 111.680 digitale gas- en elektriciteitsmeters geïnstalleerd.