Zit jij al jaar en dag bij dezelfde energieleverancier of switch je geregeld? Steeds meer consumenten beseffen dat er veel te besparen valt op de jaarlijkse energiefactuur. Op elektriciteit kan je volgens cijfers van VREG tot wel € 200 besparen, voor gas loopt dat verschil zelfs op tot € 300. Veranderen van energieleverancier kan je dus een mooie som geld besparen. Vaak loont het echter ook om je huidige leverancier mee te nemen in die vergelijking. Bij Essent belonen we trouwe klanten bijvoorbeeld graag met een klantvoordeel. Waar moet je bij je vergelijking op letten en waar houd je het best rekening mee? Wij zetten 5 aandachtspunten op een rij.

Je kan overstappen wanneer je maar wil

Je hoeft geen opzeggingsvergoeding te betalen wanneer je van energieleverancier verandert en dus kan je overstappen wanneer je maar wil. In principe kan dat dus op elk moment. Je moet alleen rekening houden met een opzegtermijn van één maand. 

 

Liggen er zonnepanelen op je dak en heb je nog een analoge meter? Dan kan je nog gebruik maken van het principe van de terugdraaiende teller en let je maar beter wel goed op wanneer je exact van energieleverancier verandert. Je wil je geproduceerde stroom immers niet kwijtraken. Het ideale moment om over te stappen is in dat geval in de maand van je jaarlijkse meteropname, al kan je natuurlijk ook al eerder intekenen en kiezen voor een latere startdatum.

Ga je voor vast of variabel? 

Bij een vast energietarief blijft je energieprijs gedurende de hele looptijd van je contract hetzelfde. De prijs zal dus niet fluctueren. Je vindt het bedrag terug op de tariefkaart die je bij je contract ontving. 

 

Een variabel energietarief daarentegen evolueert mee met de marktprijs van energie. Deze prijs kan dus afwijken van de tariefkaart die je bij je contract kreeg. Als de marktprijs daalt, betaal je minder. Maar als de marktprijs stijgt, betaal je meer. Het variabel tarief wordt maandelijks herbekeken aan de hand van enkele indexatieparameters

 

Beide tarieven hebben een aantal voor- en nadelen, maar welk tarief past nu het best bij jou? Om dat te bepalen moet je rekening houden met een aantal zaken: de grootte van je gezin, je woonoppervlakte, je verbruik en gewoontes, … Er bestaan ook handige tests en tools die rekening houden met al deze gegevens en jou de meest geschikte leverancier en het voordeligste tarief aanreiken. Dat brengt ons meteen bij het volgende aandachtspunt.

Gebruik vergelijkingssites

Zowel in Vlaanderen, Wallonië als Brussel bestaat er een vergelijkingssimulator die de energieprijzen tegenover elkaar zet. De leveranciers van elk gewest moeten elke maand hun toegepaste tarieven doorgeven. De simulator vergelijkt die met elkaar. Eventuele promoties of kortingen worden niet in deze vergelijking meegenomen. Heb je ergens een interessante promo gezien? Dan moet je dat voordeel dus zelf nog even verrekenen. De bekendste simulator in Vlaanderen is de V-test van de VREG. In het Waals Gewest heet de test de CompaCWaPE, uitgevoerd door CWaPE, de Waalse Energiecommissie. 

 

Het enige wat je nodig hebt is je laatste afrekeningsfactuur. De tests vragen naar je verbruik in kWh, niet naar bedragen in euro’s. Wie zijn verbruik niet kent of voor de eerste keer een contract afsluit, kan dat ook aanduiden. Dan is het resultaat van de test gebaseerd op een gemiddeld verbruik. Die is natuurlijk wel iets minder accuraat. Afhankelijk van de ingevoerde gegevens krijg je een lijst met leveranciers en hun aanbiedingen te zien. De lijst is onderverdeeld in aanbiedingen met een vast en een variabel tarief.


 

Hou niet alleen rekening met tarieven

De energieprijs blijft uiteraard een belangrijke reden waarom mensen van leverancier switchen. Maar er zijn nog een paar dingen waar je maar beter rekening mee houdt. Let bijvoorbeeld op de voorwaarden van je contract, vooral als er aanvullende diensten worden aangeboden. Krijg je een welkomstpromotie bij je nieuwe energieleverancier? Mooi meegenomen, maar ga goed na of je na een paar maanden niet onder een hoger tarief valt.

Zo verloopt overstappen in de praktijk

Heb je een nieuwe leverancier op het oog? Onderteken het contract, je nieuwe leverancier zorgt er daarna voor je oude contract wordt opgezegd. Dat hoef je dus niet zelf te doen. Je blijft dan nog één maand klant bij je oude leverancier, daarna levert je nieuwe leverancier je gas en/of elektriciteit. Je netbeheerder zal je contacteren met de vraag om je meterstand door te geven. Daarna zal je oude leverancier een eindfactuur opmaken.

 

Ben je al klant bij Essent?

Hou bij je vergelijking dan zeker ook rekening met het persoonlijk klantvoordeel waar je als Essent-klant recht op hebt. Want wij vinden dat trouwe klanten recht hebben op een extraatje.

 

Ben je nog geen klant bij Essent? 

Dan verwelkomen we je graag. Klant worden is supereenvoudig! Kies het pakket van jouw voorkeur en bereken je prijs. Houd best volgende informatie bij de hand:

 

  • Het type energiemeter (enkelvoudig, tweevoudig, exclusief nacht)
  • De meternummers
  • De meterstanden
  • Je adres
  • De EAN-codes van je energieaansluitingen

 

Vul hierna je gegevens in en verstuur ze meteen online. Wij regelen je overstap in 1-2-3!