De keuken, dat is het kloppend hart van elke woning. Je geniet er van lekkere gerechten, je komt er samen na een lange werkdag, er wordt huiswerk gemaakt … En je vindt er doorgaans ook de meeste elektrische apparaten: de vaatwasser, de koelkast, de oven, het fornuis … Het zijn stuk voor stuk toestellen die veel energie verbruiken. Gelukkig zijn er verschillende tips die je verbruik in de keuken kunnen doen dalen. Op vlak van energie dan toch!

Gebruik je oven efficiënter

De oven is een echte energievreter, zeker als je hem alleen gebruikt om bijvoorbeeld een pizza of lasagne in op te warmen. Klinkt het bekend in de oren? Zet dan je gerecht in de oven nog voor deze helemaal op temperatuur is en zet je oven ook zo’n vijf à tien minuten voor de bereidingstijd weer uit.

Koel op de juiste temperatuur

Voor je koelkast en diepvriezer geldt hoe kouder, hoe beter toch? Niets is minder waar! Ideaal voor je koelkast is 4°C (stand 2 of stand 3), voor je diepvries is dat -18°C. Denk er ook aan je diepvries minstens één keer per jaar ijsvrij te maken. Wist je dat 2 mm ijs gelijk staat aan zo’n 10% meer energieverbruik?

Kook op inductie

Op gas koken is efficiënter dan op elektriciteit omdat je vuur meteen opwarmt en afkoelt. Toch zijn inductieplaten de grote winnaars op vlak van energiezuinigheid. Ze verbruiken tot 40% minder energie dan elektrische kookplaten. Heb je de keuze? Kook dan op inductie.

Zet het deksel op de pot

Op elk potje past een dekseltje, en laat het er ook maar op staan. Zo zijn je gerechten sneller warm en kan je het vuur lager zetten zodra het water kookt. Simpel, eenvoudig en energiebesparend tot zo’n 25%.

Gebruik de juiste pan én kookplaat

Hoe groter je pan (of pot), hoe meer energie je nodig hebt om ze op te warmen. Stem het formaat dus af op de portie die je klaarmaakt. Zet kleine pannen ook op een kleinere kookplaat, zodat er geen warmte verloren gaat naast je pan.

Verlicht je keuken met ledlampen

Ledlampen verbruiken 90% minder energie dan halogeenspots. Niet alleen in je keuken, maar in je hele woning kan je daarom best gloeilampen en halogeenspots vervangen door ledlampen. Ze geven evenveel licht én zijn een pak energiezuiniger.

Gebruik je vaatwasser slimmer

De grootste energievreter van de keuken, de vaatwasser, is het toestel dat in de meeste gezinnen bijna elke dag gebruikt wordt. Stapelen, stapelen en nog eens stapelen zorgt ervoor dat je de vaatwasser beter kan indelen en je er ook meer vaat in kwijt kan. Kies ervoor om grote potten en pannen met de hand af te wassen zodat er meer ruimte vrijkomt in de vaatwasser. Het ecoprogramma volstaat meestal om alles op een energiezuinige manier schoon te krijgen.

Maak de filters van je afzuigkap schoon

Net zoals je diepvries kan je afzuigkap ook energiebesparend werken als je deze geregeld schoonmaakt. Zo is er minder energie nodig om de lucht aan te zuigen en hoeft je afzuigkap niet permanent op de hoogste stand te staan terwijl je kookt.

Verwarm kleinere porties in de microgolfoven

Wil je een kleine portie eten verwarmen? Of misschien gewoon wat melk opwarmen? Dan doe je dat best in de microgolfoven in plaats van op het fornuis.

Zet je verwarming wat lager tijdens en na het koken

Tijdens het koken wordt je keuken automatisch een paar graden warmer door de vele elektrische apparaten. Je verwarming mag in de winter gerust een paar graden lager staan in de keuken.

Ga voor eenpansgerechten

Je bespaart er niet alleen energie mee maar ook nog eens tijd. Wokken, ovenschotels, stoofpotjes … Er zijn zoveel mogelijkheden die bovendien je creativiteit aanspreken.

Denk na voor je de koelkast opent

Door het overzicht in je koelkast (of vriezer) te bewaren, weet je precies waar alles staat. Zo hoef je niet doelloos voor je koelkast uit te staren op zoek naar dat ene potje, en ontsnapt er minder koude.

Speciaal voor onze klanten

Profiteer van promoties, kortingen en toffe klantvoordelen

Huis, tuin & lifestyle

40% korting op BergHOFF artikelen