Er worden steeds meer elektrische fietsen en speed pedelecs verkocht, maar wat is nu precies het verschil? Een gewone e-bike geeft je trapondersteuning tot 25 km/u, bij een speed pedelec is dat 45 km/u. Speed pedelecs zijn dus sneller en daardoor ook duurder, maar er zijn nog wel wat verschillen tussen beide soorten.

Hoe zit de wetgeving in elkaar voor een e-bike en voor een speed pedelec?

  • Laten we beginnen met het belangrijkste verschil: wie met een speed pedelec de weg op wil, heeft een rijbewijs AM of B nodig. Voor een gewone elektrische fiets is dat uiteraard niet nodig.

  • Een speed pedelec biedt ondersteuning tot 45 km/u en gaat dus veel sneller dan een gewone e-bike. Daarom moet je een helm dragen en je speed pedelec inschrijven als tweewieler bij de Dienst Inschrijvingen Voertuigen. Je ontvangt een klein kenteken van zo’n 10 op 12 centimeter dat je op je voertuig moet hangen. In de wetgeving wordt de speed pedelec dus gelijkgesteld aan een bromfiets. Voor een gewone e-bike heb je geen helm nodig en je hoeft hem ook niet in te schrijven.

  • Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (B.A.) is dan weer niet nodig, zowel met een e-bike als met een speed pedelec mag je onverzekerd de weg op. Heb je een elektrische fiets waar je mee dan 25 km/u mee haalt en die je toelaat om te rijden zonder dat je zelf meetrapt? Dan heb je wel een verzekering B.A. voor bromfietsen nodig.
Waarom kiezen voor een elektrische fiets?

Waar rijd je?

Met een gewone elektrische fiets volg je de regels van fietsers. Dat wil zeggen dat je fietst op het fietspad of - wanneer dat er niet is - op de openbare weg. Bij een speed pedelec ligt dat anders. Rijd je op een weg waar de maximumsnelheid onder de 50 km/u ligt? Dan mag je zowel op het fietspad als op de weg fietsen. Is de toegelaten snelheid hoger? Dan moet je op het fietspad rijden.

 

Gemengde voet- en fietspaden (die worden aangeduid door een blauw bord waarop zowel voetgangers als fietsers staan afgebeeld) zijn sowieso verboden terrein voor speed pedelecs.

Welke ‘accessoires’ zijn verplicht?

Voor nieuwere speed pedelecs (goedgekeurd volgens verordening 168/2013) zijn een achteruitkijkspiegel, een claxon en een stoplicht verplicht. Voor de oudere speed pedelecs (goedgekeurd volgens verordening 2002/24) is enkel de achteruitkijkspiegel verplicht, de claxon en het stoplicht niet.

 

Voor elektrische fietsen is geen van deze dingen verplicht, al heb je in de plaats van een claxon wel een bel nodig.

Speciaal voor onze klanten

Profiteer van promoties, kortingen en toffe klantvoordelen

Slimme energie & e-mobiliteit

15% korting op Venilu E-bikes