Een waterstofauto is eigenlijk een elektrische auto. Maar in plaats van een batterij gebruikt hij waterstof als brandstof.

De waterstofauto als alternatief voor elektrisch rijden?

Batterijen in een e-auto hebben als nadeel dat het lang duurt om ze op te laden en dat hun rijbereik relatief beperkt is. Met waterstof als energiebron vallen die nadelen grotendeels weg.

Hoe werkt een auto op waterstof?

In een waterstofauto zit een brandstofcel die verbrandingswarmte direct omzet in elektriciteit. Hoe werkt dat? Zuurstof, aangevoerd via grote luchthappers aan de voorkant van de auto, komt in de brandstofcel in contact met getankte waterstof. Dat veroorzaakt een chemische reactie (elektrolyse), die water produceert en waarbij elektriciteit vrijkomt.

Met de geproduceerde stroom wordt de elektrische motor van de wagen aangedreven. De enige restproducten zijn waterdamp en warmte. Er ontstaat geen CO2, dus geen schadelijke uitstoot.

Is rijden op waterstof echt milieuvriendelijk?

Vloeibare waterstof is de meest milieuvriendelijke brandstof als ze geproduceerd wordt op basis van groene elektriciteit en elektrolyse.

Waterstof wordt echter vaak nog gemaakt uit fossiele bronnen zoals aardgas of biogas. Die techniek heet ‘stroomreforming’. Er is (veel) energie voor nodig en tijdens de productie komt broeikasgas (CO2) vrij. Waterstof kan pas echt duurzaam genoemd worden (100% groene brandstof) als het met behulp van zonne-, water- of windenergie uit water wordt gewonnen.

WAAROM ZOU JE VOOR EEN WATERSTOFAUTO KIEZEN?

We zetten de voor- en nadelen voor jou op een rij.

Waterstof tanken

In België zijn er nog maar weinig openbare tankstations waar je ook waterstof kan tanken. Je hebt het DATS 24-station Dassenveld in Halle (op de site van eigenaar Colruyt) en een station in Zaventem (beheerd door Air Liquide). Er zouden er binnenkort nog andere volgen, meer bepaald in Gent en in Wilrijk, maar het aantal blijft erg beperkt.

Waterstof tanken is voorlopig nog duur vergeleken met andere brandstof. Voor 1 kg waterstof betaal je rond de 10 euro. In een tank van een waterstofauto kan ongeveer 5 kg waterstof en daarmee rijd je minstens 500 kilometer.

Een waterstofauto kopen

Vandaag is het aantal beschikbare modellen waterstofauto’s nog beperkt. Toyota, Hyundai, Mercedes en Honda hebben al waterstofauto’s in hun gamma en onder meer BMW en Audi zouden de komende jaren met een model op de markt komen. Toyota produceerde in 2019 3000 waterstofauto’s, maar kondigde aan dat het zijn jaarproductie in 2020 wil opdrijven tot 30.000 stuks.

Toyota wil op korte termijn ook een ‘goedkopere’ waterstofauto aanbieden, een nieuw model van rond de 40.000 euro. Momenteel loopt de aankoopprijs van een wagen op waterstof nog op tot minstens 70.000 euro.

De aankoop van zo’n auto is dus een forse investering. Zodra er meer modellen op de markt komen, meer tankstations én de productie van waterstof zelf wordt een stuk goedkoper, dan kan het snel interessanter worden.