E-mobility is een veelbesproken onderwerp tegenwoordig. Eerder hadden we het al over elektrische auto’s en hoeveel energie die verbruiken, in dit artikel focussen we op elektrische fietsen. In aankoop zijn ze natuurlijk wat duurder dan een ‘gewone’ fiets, maar ze zijn dan ook heel wat makkelijker en comfortabeler om mee te rijden. Bovendien valt het energieverbruik ook erg goed mee. Hieronder lees je hoeveel energie een elektrische fiets verbruikt, hoeveel een laadbeurt kost en hoelang ze duurt.

Hoe bereken je het verbruik en de laadkosten van een elektrische fiets?

Zowel voor een elektrische fiets als voor een elektrische wagen of scooter kan je zelf het verbruik meten. Daarvoor houd je rekening met drie dingen:

  1. De spanning (in volt (V)): die bepaalt het gevoel van vermogen wanneer je met het voertuig rijdt.
  2. De ladingscapaciteit (in ampère-uur (Ah)): deze variabele bepaalt de autonomie van de accu.
  3. De kostprijs van je elektriciteit per kWh: de gemiddelde kostprijs is 0,23 euro per kWh, maar het exacte bedrag is afhankelijk van je energiecontract.

De eerste twee gegevens vind je terug op de accu of in de handleiding van je elektrisch voertuig, de kostprijs van je elektriciteit uiteraard op je energiefactuur.

 

Je berekent de herlaadkosten van je lithiumionaccu als volgt:

  1. Vermenigvuldig de spanning met de ladingscapaciteit van de accu. Voor een elektrische fiets is dat bv.: 36 V x 10 Ah = 360 Wh (wattuur) = 0,36 kWh (kilowattuur).
  2. Vermenigvuldig het verkregen resultaat met de kostprijs van je elektriciteit per kWh, bv.: 0,36 kWh x 0,23 euro = 0,072 euro per herlaadbeurt (voor een elektrische fiets).

Algemeen kan je uitgaan van de volgende regel: hoe hoger het aantal volt, hoe duurder het is om je elektrische fiets op te laden. Wanneer we uitgaan van het voorbeeld hierboven kost een e-bike van 25 volt je voor 150 herlaadbeurten slechts 7,50 euro. Bij een e-bike van 36 volt is dat 10,80 euro.

Je e-bike opladen, hoe lang duurt dat? En hoe lang gaat de accu mee?


De laadtijd van een lithium accu is afhankelijk van het type accu en het type oplader dat je gebruikt. Een grotere li-ionaccu laadt trager op dan een kleinere, en met een snellader van 4 ampère (of meer) laad je sneller dan met een standaard lader van 2 ampère. Gemiddeld duurt een laadtijd tussen de 2 en 6 uur.

De levensduur van je accu is uiteraard ook niet eindeloos. Dankzij deze tips gaat hij zo lang mogelijk mee:

  • Laad je lithiumionaccu op bij kamertemperatuur. Dat is het gezondst voor de batterij.
  • Je hoeft de accu niet volledig vol te laden, en hem ook niet helemaal te laten leeglopen. Het is niet nadeliger voor je batterij én je hoeft minder lang te wachten voor hij weer opgeladen is.
  • Gebruik altijd de originele oplader. Andere opladers kunnen de accu beschadigen, omdat de stroomsterkte te hoog is of omdat de automatische laadstop te laat wordt geactiveerd.
  • Gebruik niet te vaak snelladers. Het is handig als je haast hebt, maar het is minder goed voor je accu. Hij zal sneller kapot gaan met minder oplaadcycli en een sneller afnemende capaciteit tot gevolg. Koop dan liever een grotere accu die je tot slechts 80% oplaadt.
Speciaal voor onze klanten

Profiteer van promoties, kortingen en toffe klantvoordelen

Slimme energie & e-mobiliteit

15% korting op Venilu E-bikes