E-mobility is er in alle soorten en maten. De drie bekendste categorieën zijn de elektrische auto’s, elektrische fietsen en elektrische scooters (of steps). In dit artikel focussen we op elektrische auto’s, hier hebben we het over elektrische fietsen en hier over scooters. In aankoop zijn elektrische wagens doorgaans heel wat duurder dan een ‘gewone’ auto, maar stroom tanken is dan wel weer tot 80% goedkoper dan diesel. Maar ook energie is uiteraard niet gratis, dus is het belangrijk om te weten hoeveel energie je elektrische auto verbruikt, hoeveel een laadbeurt kost en hoelang ze duurt.

Hoeveel energie verbruikt een elektrische auto?

Wie jaarlijks 15.000 kilometer aflegt, betaalt daar met een benzinewagen zo’n 1125 euro voor. Het gemiddeld verbruik is immers 5 liter per 100 kilometer, en de gemiddelde prijs is op dit moment 1,40 euro per liter. Belangrijk om weten: olieprijzen fluctueren geregeld, dus de uiteindelijke kostprijs kan ook licht variëren. Met een gemiddeld verbruik van 15 kWh per 100 kilometer en een gemiddelde prijs van 0,25 euro per kWh betaal je met een elektrische auto bijna de helft. Het totaalbedrag komt dan op 560 euro.

 

Wil je je eigen verbruik berekenen? Dan is de volgende berekening een goede om mee te starten:
Gemiddeld verbruik (kWh) van je wagen per kilometer x elektriciteitsprijs per kWh x je jaarlijks aantal kilometer = jaarlijks stroomverbruik van jouw elektrische auto.

Factoren die dat verbruik beïnvloeden zijn:

 

  • Het (dag- of nacht)tarief van je elektriciteitsleverancier
  • Het type elektrische wagen
  • Je rijstijl
  • Je parcours
  • De weersomstandigheden
  • Het laadverlies (wat kan oplopen tot 10%)

 

Rest nog de vraag hoelang het duurt voor je auto volledig is opgeladen. De klassieke manier van tanken kost je slechts een paar minuten, je auto elektrisch opladen is een ander verhaal. In principe heb je aan een stopcontact genoeg, maar op die manier duurt het laden wel erg lang. Je hebt zo’n zes uur nodig voor je wagen voldoende opgeladen is om 100 kilometer te kunnen rijden. Wie overdag slechts kleine afstanden moet overbruggen kan zijn elektrische auto dus prima aan het stopcontact opladen, maar als er meer kilometers op de planning staan, heb je een probleem.

Je kan thuis ook een laadpaal installeren. Afhankelijk van het geïnstalleerde vermogen kan je de laadsnelheid zo gemakkelijk verdrievoudigen. Ook onderweg vind je uiteraard laadpalen. Op deze website vind je een duidelijk overzicht van de beschikbare laadpunten in België en in onze buurlanden. Ook het vermogen van de laadpaal en de kostprijs van de stroom staan erbij vermeld. Ook voor die laadpalen reken je echter maar beter een lange stop uit. Daarom zijn er ook een aantal snelle laadpalen beschikbaar. Die voorzien je wagen van voldoende stroom op amper twintig minuten. Uit cijfers van vorig jaar blijkt dat ons land over zo’n 10.000 laadpalen beschikt, waarvan 3000 publiek toegankelijk zijn. Het gaat hierbij om 2700 gewone laadpalen en 275 snelle laadpalen. Meer daarover lees je in dit artikel. Wie een Tesla heeft, voorziet zijn wagen bovendien gratis van stroom dankzij een Tesla Supercharger. In België zijn er echter maar vijf oplaadpunten die daarover beschikken. Wil je zelf de laadtijd berekenen? Sibelga ontwikkelde daarvoor een handige online simulator.

Goed om weten is bovendien dat laadpalen hun theoretische vermogen ook niet altijd kunnen waarmaken. VAB deed de test met een elektrische gezinswagen en vergeleek de beloofde laadtijd met de werkelijke laadtijd om de auto van 15 kWh te voorzien. Thuis (3,42 euro) en op het werk (1,98 euro) laden was uiteraard het goedkoopst, publieke laadpalen (6,3 euro) en publieke snellaadpalen (11,7 euro) waren een pak duurder. Bovendien konden die hun beloofde laadtijd ook niet waarmaken.

Lees ook: Hoeveel energie verbruiken elektrische fietsen?

Lees ook: Hoeveel energie verbruiken elektrische scooters?