Noem een elektrische auto niet zomaar een elektrische auto, want er zijn verschillende vormen en modellen op de markt en geen enkele is dezelfde. Steeds meer fabrikanten brengen een elektrisch model op de markt en gaan zelfs electric only. Elektrisch rijden is duidelijk in opmars en getuigt van een sterke toekomstvisie. In dit artikel lees je meer over de verschillende vormen van elektrische auto’s en halen we een paar modellen aan ter illustratie.

Hybride wagens

Een hybride auto beschikt over een accu, een elektrische (start)motor en een benzinemotor. De elektrische motor is ondergeschikt aan de benzinemotor, en hoeft daardoor niet aan een laadpaal worden opgeladen. Opladen gebeurt gewoon tijdens het rijden.

 

Een hybride wagen kost je doorgaans tussen de 20.000 en de 40.000 euro, al heb je ook uitschieters. Enkele hybride modellen zijn o.a. de Kia Niro Hybrid, de Hyundai IONIQ Hybrid en de Toyota Prius.

Plug-in hybride wagens

Ook de plug-in hybride beschikt over een elektrische motor en een benzinemotor. Omgekeerd dan bij de gewone hybride is dat de benzinemotor bij de plug-in hybride ondergeschikt is aan de elektrische motor. De wagen kan dan ook worden opgeladen via een laadpaal. Raakt de stroom tijdens het rijden toch op, dan rijd je gewoon verder op de brandstofmotor. Zo zijn ook langere afstanden geen probleem voor de plug-in hybride.

 

Korte afstanden kan je met een plug-in hybride dus volledig elektrisch afleggen en doordat je kan tanken, ben je snel weer onderweg. Door de combinatie van twee aandrijflijnen is de auto wel zwaarder en minder zuinig wanneer je op de verbrandingsmotor rijdt.

 

Een plug-in hybride heb je doorgaans vanaf 30.000 euro. Enkele plug-in hybride modellen zijn o.a. de Peugeot 508 PHEV, de Mitsubishu Outlander PHEV en de Skoda Octavia iV.

Elektrische auto’s met range extender

Deze categorie rijdt volledig op stroom, maar beschikt ook over een kleine brandstofmotor die de accu oplaadt wanneer die leeg dreigt te raken. Zo zijn langere afstanden geen probleem, en kan je toch elektrisch blijven rijden.

 

Ook hier kan je korte afstanden dus prima elektrisch afleggen, maar door de middelgrote accu en de verbrandingsmotor zijn deze wagens wel vaak duurder. Bovendien zijn ze ook nog steeds niet even milieuvriendelijk als een volledig elektrische wagen.

 

Elektrische wagens met range extender zijn er niet zoveel. Voorbeelden ervan zijn de Opel Ampera, de BMW i3 (ook volledig elektrisch beschikbaar) en de Karma Revero.

Volledig elektrische auto

Uiteraard is dit de meest milieuvriendelijke optie van de vier. Deze wagen heeft enkel een elektrische motor, en gebruikt dus geen brandstof. Wanneer de accu leeg is, moet die opgeladen worden via een laadpaal. Voor wie heel vaak langere ritten maakt, is een volledig elektrische auto voorlopig dus niet de meest ideale optie, maar voor woon-werkverkeer is hij ideaal. Bovendien evolueert de batterij van elektrische wagens constant en kan je je wagen ook steeds sneller opladen dankzij de laadpaalevolutie.

 

Een volledig elektrische auto heb je vanaf 35.000 euro, al zijn er natuurlijk ook veel duurdere exemplaren. Voorbeelden van een volledig elektrische wagen zijn Tesla Model 3, Tesla Model S, de BMW i3, de Nissan Leaf en de Jaguar I-Pace.

Zelf ook interesse in een elektrische wagen?