Elektrische wagens zijn langzaam maar zeker niet meer weg te denken uit het straatbeeld en ook in de media gaat het er vaak over. Maar betekent elektrisch rijden altijd hetzelfde? En moeten we alles geloven wat we erover lezen? Enkele zaken uitgeklaard.

Verschillende soorten elektrisch rijden

De dag van vandaag heb je de keuze tussen:
 

  • Volledig elektrische auto’s: Ze hebben (enkel) een elektrische motor met een accu (een batterij), die opgeladen moet worden aan een laadpaal. Ideaal voor korte ritten, zoals woon-werkverkeer.
  • Elektrische auto’s met een ‘range extender’: In dit type e-auto zit ook een kleine brandstofmotor om de accu van de elektrische motor op te laden als die dreigt leeg te raken. Dat maakt langere ritten mogelijk.
  • Een plug-in hybride auto heeft naast zijn elektrische motor ook een volwaardige brandstofmotor. Opladen van de elektrische motor gebeurt via een laadpaal. Raakt de stroom op tijdens het rijden, dan schakelt de auto automatisch over op brandstof (benzine, diesel, LPG of CNG (aardgas)).
  • Ook een hybride auto combineert twee motoren: een verbrandingsmotor en een elektrische motor met bijhorende accu. De accu wordt tijdens het rijden opgeladen via de verbrandingsmotor. Een hybride auto hoeft dus niet aan een laadpaal opgeladen te worden.

 

De bekendste fabrikant van elektrische wagens is ongetwijfeld Tesla. Maar ook traditionele autoproducenten zoals Volkswagen, BMW, Audi, Opel, Skoda, Seat, Nissan, Mercedes, Kia, Peugeot, Citroën, Renault enzovoort, kwamen al of komen binnenkort met elektrische modellen op de markt. De prijzen variëren enorm: van een goeie 7000 euro voor de Renault Twizy tot een slordige 200.000 of zelfs 300.000 euro voor een luxemodel van Tesla.

Elektrisch rijbereik

Net als de prijs loopt ook het rijbereik (ook wel de autonomie of actieradius genoemd) sterk uiteen tussen de verschillende modellen elektrische auto’s. Met een dure Tesla Roadster bijvoorbeeld, haal je met een volledig opgeladen batterij makkelijk 1000 kilometer. Terwijl je met een kleine Renault Twizy, Peugeot iOn of Smart Electric na 100 à 150 kilometer best al begint uit te kijken naar een laadpunt.

Toch is het opletten met cijfers over het bereik zoals ze geafficheerd worden door de fabrikanten. Volgens Test-Aankoop houden die niet altijd rekening met airco of verwarming die eventueel aanstaat, of er al dan niet passagiers meerijden of bagage die in de koffer ligt. Het werkelijke bereik van elektrische auto’s ligt daarom soms lager dan je verwacht. Maar nieuwere en toekomstige modellen zullen waarschijnlijk makkelijk 300 kilometer kunnen afleggen zonder herlaadbeurt. Dat is voor veel mensen genoeg om enkele dagen verder te kunnen.

Waar en hoe je elektrische auto opladen?

Sinds 2019 vind je in België meer dan 10.000 laadpalen. Dat aantal is eerder laag en het groeit ook traag. Om te vergelijken met Nederland (koploper in de EU): dat land telde in juni 2018 al 122.000 laadpunten. In ons land staat ongeveer de helft van de laadpalen bij bedrijven. Een kwart is in het bezit van particulieren en de rest, ruim 3.000, zijn publieke laadpalen op de openbare weg.

Bij een standaard laadpaal duurt het tussen de 4 en de 8 uur om je batterij volledig op te laden. Moet je onderweg onverwacht bijladen, zoek dan een openbare snellaadpaal. Die laadt je e-auto op tot 80% in een halfuur. Een laadbeurt betalen (als dat moet) kan op verschillende manieren: via een abonnement, via sms, een app, je creditcard, … Het hangt af van de eigenaar/uitbater van de laadpaal.

Bijna elke elektrische auto kan via een speciale laadkabel aan een gewoon huishoudelijk stopcontact opgeladen worden, ongeveer 10 km rijbereik per uur. Wie sneller wil laden, 20 tot 40 km actieradius per uur, kan thuis een eigen laadpaal installeren. De kostprijs van een privélaadpaal varieert tussen de 500 en de 1000 euro.