Er is hoe langer hoe meer belangstelling voor alles wat te maken heeft met deeleconomie. En daarmee groeit ook de interesse in autodelen. We gaan graag wat dieper in op deze duurzame trend.

Deeleconomie: een noodzaak?

Volgens de Wereldbank leven er tegen 2050 ruim 9 miljard mensen op aarde. Dat heeft meer consumptie als logisch gevolg en dus meer productie, meer vraag naar grondstoffen en extra druk op het klimaat. De meeste economen zien daarvoor als enige oplossing: overschakelen op een circulaire of kringloopeconomie. In een circulaire economie ligt de focus op het produceren van duurzame goederen (waarbij geen eindige grondstofvoorraden worden uitgeput) én het hergebruik ervan. Hergebruik van goederen, maar ook efficiënter en gedeeld gebruik. De ene partij maakt (tijdelijk) gebruik van de bezittingen of diensten van een andere partij, waardoor ongebruikte capaciteit benut wordt. We spreken dan van deeleconomie en van ‘toegang tot’ in plaats van bezit.

Van eigendom bezitten naar gebruik delen

Stilaan kennen we allemaal de muziekdienst Spotify. Het is een mooi voorbeeld van wat deeleconomie kan betekenen. Vroeger spaarde je lang voor de ultieme cd-collectie. Met Spotify is het niet meer nodig om cd’s te bezitten. Je betaalt nu een abonnement en krijgt daarmee toegang tot een onuitputtelijke hoeveelheid muziek, waar je eender waar en eender wanneer naar kan luisteren. Autodelen of carsharing werkt ook op die manier.

Meer lezen over autodelen?

Ontdek hier enkele autodeelbedrijven met hun specifieke aanbod.

Autodelen, is het iets voor jou?

Leg je dagelijks 250 kilometer af en wisselt je traject regelmatig? Dan is een privéwagen wellicht je enige optie. Staat jouw wagen vaak op de oprit en doe je voornamelijk korte ritten in de buurt? Denk dan zeker eens na over carsharing.

De voordelen van autodelen op een rijtje

  • Een eigen auto kost geld, ook als hij stilstaat. Als je aan carsharing doet, betaal je enkel voor een auto wanneer je hem gebruikt. Rijd jij jaarlijks minder dan 7000 km? Dan bespaar je makkelijk 1000 euro per jaar. En hoe minder je rijdt, hoe voordeliger autodelen wordt ten opzichte van een privéwagen.
  • Autodelen is goed voor het milieu. Als je geen eigen auto koopt, hoeft die ook niet geproduceerd te worden. En deelwagens doen het totale aantal auto’s op de weg verminderen. Minder files en minder CO2-uitstoot.
  • Je kiest een auto afhankelijk van je behoefte en je gebruikt hem zolang je hem nodig hebt. Een kleine stadsauto voor een avondje uit of een monovolume voor een reisje met het hele gezin? Jij bepaalt en dat is wat je betaalt.
  • Je betaalt voor het gebruik van een deelwagen gemiddeld tussen de 0,25 en 0,35 euro per kilometer. Daarin zijn alle kosten verrekend, zoals brandstof, verzekering, taksen, onderhoud, pechhulp, carwash enzovoort. Als gebruiker weet je perfect hoeveel je per maand of per jaar uitgeeft aan je vervoer per auto.
  • Autodelen is rijden zonder zorgen. Onderhoud, herstellingen, naar de keuring, ... Dat laat je allemaal over aan het autodeelbedrijf. Zo makkelijk kan het zijn.