Heb je geen eigen auto, moet je ergens heen, maar kan je niet met het openbaar vervoer? Dan is het een optie om een taxi te bestellen. Of je kiest voor een andere, goedkopere en milieuvriendelijke manier om je te verplaatsen. Autodelen bijvoorbeeld.

De laatste jaren komen er steeds meer bedrijven op de markt die een of andere vorm van autodelen aanbieden. Wij kozen er enkele voor je uit.

Cambio autodelen, Cozycar, Blablacar en co.

Cambio is misschien wel het meest bekende autodeelbedrijf. Ze gaan er prat op dat elke Cambio-wagen tot twaalf privéauto's vervangt. En dat hun vloot uit milieuvriendelijke en voor een groot deel elektrische wagens bestaat. Via de cambio CarSharing app geef je aan wanneer je een wagen nodig hebt en kies je een ophaalpunt. Bij je terugkomst hoef je geen parkeerplaats te zoeken. Je maakt eenvoudig gebruik van de gereserveerde standplaatsen. Als Cambio-lid betaal je een vaste kost per kilometer en per uur, afhankelijk van het gekozen wagentype. Cambio autodelen is een initiatief van De Lijn, Taxistop en VAB, en is intussen beschikbaar in meer dan 25 steden.

Sinds 2018 is ook het Antwerpse Poppy erg populair. Ze gaan iets anders te werk. Met Poppy parkeer je gratis op publieke plaatsen in de zogenaamde ‘homezone’ van de deelnemende steden Antwerpen en Brussel. Dat heet ‘free floating’ autodelen. Hun aanbod bestaat uit milieuvriendelijke deelwagens en (voorlopig enkel in Antwerpen) elektrische deelscooters en -steps.

Via Cozycar kan je een auto delen met mensen uit je buurt. Je zet zelf het systeem op en maakt onderling afspraken. Het is een kostendelend systeem waardoor je als autodeler een minimale prijs betaalt voor je autogebruik.

Wil je liefst met iemand meerijden – zelfs naar het buitenland – dan is er Blablacar. In hun web- of mobiele applicatie geef je je vertrekplaats, je eindbestemming en een tijdstip in. Dan krijg je een overzicht van alle chauffeurs die hetzelfde traject afleggen, en je kiest. Blablacar is in heel wat gevallen goedkoper dan het openbaar vervoer én je krijgt reviews over de chauffeurs te zien.

Ook interessant is de app Kowo, die carpooling voor bedrijven organiseert. Je laat in de app weten wanneer je een rit plant en of je passagier of bestuurder bent. Als bestuurder krijg je de mogelijkheid om het aantal vrije zitplaatsen in je wagen aan te geven, samen met de maximale omweg die je bereid bent af te leggen. Ecologisch, sociaal en stressvrij.