Het wordt steeds mooier weer en voor de wielerliefhebbers onder ons betekent dat maar één ding: de fiets vanonder het stof vandaan halen. Wil je eens wat anders dan een dagtocht of wil je het fietsen koppelen aan een vakantie in eigen land? Denk dan eens aan een fietsvakantie. En dat kan ook prima met je elektrische fiets! Wij geven je 5 tips om veilig op pad te gaan met je e-bike.

Kies de juiste elektrische fiets

First things first: ga met het juiste exemplaar op pad. Want e-bikes zijn er in alle soorten en maten en de ene is de andere niet. Heb jij een elektrische stadsfiets? Die volstaat uiteraard voor een dagtrip in stedelijk gebied, maar voor een heuvelrijk gebied is hij minder geschikt. Bedenk dus van tevoren hoe je bestemming eruit ziet en welk soort fiets je daarvoor nodig hebt. Wil je een avontuurlijke fietsreis maken? Ga dan voor een e-mountainbike of zelfs een e-racefiets.

 

Is je elektrische fiets nog redelijk nieuw? Dan is het zeker ook slim om thuis in je eigen omgeving al eens een paar testritten te maken. Zo leer je je fiets kennen, weet je hoe lang de batterij in de praktijk meegaat, welke spullen je zeker niet mag vergeten, …

Zorg voor een volle batterij

Nog een belangrijk punt: vertrek met een volledig opgeladen accu. Het is ook belangrijk dat je goed weet hoe lang je batterij meegaat en hoe lang het duurt om hem weer op te laden. Aan de hand daarvan kan je nagaan na hoeveel kilometer je het best ergens stopt om je batterij op te laden en je route zorgvuldig plannen. Ook de omgeving is hierbij van belang. Fiets je in een heuvelrijk gebied met ook nog eens veel wind? Dan zal je accu harder moeten werken en dus ook meer energie verbruiken.

Voor veel landen bestaan er ook uitgebreide kaarten waarop je de oplaadpunten terugvindt. Wil je toch meer kilometers maken? Voorzie dan een reserve-accu.

 

Reis je met je elektrische fiets naar het buitenland? Zorg er dan voor dat je de juiste aansluitingen hebt voor eventuele afwijkende voltages in het elektriciteitsnetwerk. Ga op voorhand na of je speciale stekkers mee moet nemen.

Voorbereiding is key: een grondig onderhoud voor vertrek

Geef je elektrische fiets daarom een grondig onderhoud voor je vertrekt. Tijdens je fietsvakantie wil je vooral fietsen en niet aan de kant van de weg staan om uit te dokteren wat er met je accu scheelt of je band vervangen. Zorg er daarom voor dat je elektrische fiets in orde is voor je vertrekt. Het elektrische deel, maar zeker ook de gewone versnellingen. Zo kom je onderweg niet voor verrassingen te staan.

 

Voorzie ook zeker een reparatiesetje voor onderweg, voor mocht je toch pech krijgen. Denk hierbij aan een inbussleutel en de basistools om een band te plakken, je ketting te vervangen of je remmen bij te stellen.

Voorzie de juiste fietsaccessoires

Een fietsroutekaart, snelbinders, de nodige snacks en water voor onderweg, een regenponcho, een helm, een fiets-gps, … Veel van die spullen kan je kwijt in een speciale fietstas voor je elektrische fiets, die je achterop kunt bevestigen. Ook een zadeltas, een frametas of een stuurtas behoren tot de mogelijkheden. Pak je bagage sowieso slim in en neem alleen mee wat je echt nodig hebt om er een aangename trip van te maken.

 

Een fietsroutekaart voor een elektrische fiets mag zeker wat uitgebreider zijn dan gebruikelijk, want door de trapondersteuning is je bereik veel groter. Ook goede fietsverlichting is onontbeerlijk. Je weet immers nooit wanneer je op je bestemming arriveert en ook in het donker wil je uiteraard veilig fietsen.

Stippel je route goed uit

Kies een bestemming die past bij jou, je fiets en je fietsgezelschap. Met beginners of kinderen blijf je het best dichtbij huis, met je wielerclub of andere geoefende fietsers kan je al eens verdere oorden opzoeken. Stel ook haalbare doelen, aangepast aan iedereen die meegaat, en maak een realistische routeplanning. Zijn er tussenstops of bezienswaardigheden waar je zeker wil passeren of is er een toffe B&B in de buurt van je eindbestemming waar je kan overnachten? Stippel je route op voorhand uit zodat je onderweg ontspannen kan fietsen.