Drie jaar geleden ging Essent een samenwerking aan met de Belgische vzw Cunina. Daardoor kan Essent zijn bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van een kansarme regio in Nepal op vlak van duurzaamheid, innovatie en onderwijs. Zo werken we mee aan de bouw van een toeristenverblijf en een opleidingscentrum in de Himalaya, de Green Village.

 

Tegelijk helpen we in energievoorziening tot op de hoogste bergtoppen. In de meest afgelegen bergdorpjes van het Sankhuwasabha-district is er namelijk geen elektriciteitsnetwerk. Met de samenwerking zorgt Essent voor zonnepanelen op het dak van het opleidingscentrum. Dat wordt het eerste gebouw met elektriciteit, én dat bovendien met duurzame energie.  

© (foto Cunina vzw)

Nepal, uitermate geschikt voor zonne-energie

Er bestaat nauwelijks een geschiktere locatie voor zonne-energie dan het gebergte van Nepal. Met zo’n 300 dagen zon per jaar en zijn bergachtige landschap kan er in kleine dorpjes veel zonlicht opgevangen worden en dus ook meer energie opgewekt worden. De hoogte en besneeuwde toppen van de bergen zorgen ervoor dat er veel meer licht op de panelen kan vallen. Bovendien is het in de bergen ’s winters vaker zonnig dan in het dal. Voornamelijk hooggelegen locaties zoals de Sankhuwasabha-regio zijn dan ook uitermate interessant voor zonne-energie.

Essent voorziet zonnepanelen op de Himalaya

Net omdat Nepal zo’n interessante locatie is voor zonnepanelen, hebben Cunina en Essent geïnvesteerd in zonnepanelen die ze om te beginnen op het dak van het opleidingscentrum zullen plaatsen. De zonnepanelen worden binnenkort met vrachtvervoer tot Num gebracht, en vanaf daar worden de zonnepanelen op ezeltjes naar de hooggelegen Green Village gebracht. Door zonnepanelen te plaatsen in de Green Village zullen de plaatselijke bewoners, en de leerlingen in het opleidingscentrum, over elektriciteit kunnen beschikken.

Jongeren worden opgeleid tot elektricien

Om er echt voor te zorgen dat de bevolking onafhankelijk kan zijn door zijn energievoorziening, hebben we in samenwerking met Cunina ook een project lopen om een opleiding elektriciteit in te richten. De studenten kunnen de zonnepanelen zelf installeren en nadien ook onderhouden. Zo zullen de inwoners van de Green Village voor het eerst over elektriciteit beschikken.

 

We zijn trots dat we zo ons steentje kunnen bijdragen in duurzaamheid en innovatie in een regio waar dit minder vanzelfsprekend is. Over een paar weken trekken enkele collega’s van Essent naar Nepal voor de officiële opening van het opleidingscentrum. Wordt vervolgd!

Wat is Cunina?

Cunina is een onafhankelijke ontwikkelingsorganisatie, die in zes partnerlanden (Brazilië, de Filipijnen, Haïti, Nepal, Oeganda en Zuid-Afrika) ijvert voor een betere toegang en kwaliteit van onderwijs, onafhankelijk van politieke, religieuze of maatschappelijke overtuiging. Volgens Cunina is onderwijs noodzakelijk voor individuele en maatschappelijke ontplooiing en leidt tot duurzame ontwikkeling. Wie onderwijs kan volgen, kan een beroep leren. Dat betekent evenveel als een weg uit de vicieuze cirkel van armoede. Voor Cunina is niet alleen de toegang tot onderwijs belangrijk, maar ook de kwaliteit ervan.